historiebig

Van oudsher is in het dorp Handel het toneel altijd gunstig gezind geweest. Al heel vroeg werd hier door de mensen toneelgespeeld. Bij gebrek aan een openluchtterrein werden er zelfs in het processiepark openluchtspelen opgevoerd.
Vanuit het toenmalig “Handels Belang” werd dit zeker ook gestimuleerd. Het huidige openluchttheater is tot stand gekomen met inzet van de oudere mensen, samen met leden van Huize Padua. Zo kwam in de wintermaanden de fanfare evenals de korfbalclub met een stuk op de planken en ieder jaar werd er een openluchtspel opgevoerd onder leiding van Dhr. P. van Hout en Handels Belang. Een groep spelers vertolkte de sprekende rollen en de rest van Handel stond op het toneel als figurant.

 

Het begon al in de jaren dertig, tot de oorlogsjaren. Maar direct na de oorlog werd er weer volop gespeeld. Er was steeds een vaste groep, die de sprekende rollen vertolkten. Als het openluchtspel in de zomermaanden werd opgevoerd en ten einde liep, ontstond er bij de vaste groep een leegte.

Om die leegte in de wintermaanden op te vullen met toneelspelen werd in september 1965 de toneelgroep opgericht. Omdat dit voornamelijk leden waren van de vaste kern, werd Toneelgroep "De Kern" geboren. Nu, 50 jaren later speelt deze toneelgroep met nog net zo veel enthousiasme en inzet.

Wij hopen je gauw eens te mogen ontvangen in ons unieke theater.

Met dank aan Toon van de Ven!